Bio


(foto Elisabeth Melchior, 2021)

Fie Schouten, geboren en nog altijd woonachtig in Amsterdam, is te horen in vele verschillende formaties op podia en festivals wereldwijd. Zij bespeelt alle klarinetten, met een voorliefde voor de lage instrumenten.

kamermuziek en solo

Als specialiste in nieuwe muziek treedt zij veelvuldig op als soliste en in kamermuziekformaties, oa met cellisten Katharina Gross, Eva van de Poll, pianiste Keiko Shichijo, basklarinettist Jelte Althuis, accordeonist Marko Kassl, claveciniste Goska Isphording en percussioniste Tatiana Koleva. Daarnaast speelt zij met improvisatoren, onder anderen Guus Janssen piano, Vincent Courtois cello, Wilbert de Joode contrabas.

Veel nieuwe composities werden voor Fie Schouten en haar ensembles geschreven en uitgevoerd. Fie Schouten en Tobias Klein initieerden en hebben de artistieke leiding van het Basklarinet Festijn, met tot nu toe 4 edities: 2014, 2016, 2018, 2020.

Fie Schouten is initiatior en curator (samen met componist Aspasia Nasopoulou) van de serie voor hedendaagse kamermuziek Nieuwe Noten Amsterdam in het Plein Theater nieuwenoten-amsterdam.nl

werken met componisten

Loevendie: “Fie Schouten behoort tot de top van de door mij gewaardeerde musici” (foto E.Melchior)

Fie Schouten werkt al sinds haar studietijd samen met componisten. Zij kreeg het plezier mee van oud-docent Harry Sparnaay, geeft het door aan de jonge generatie en werkt nog steeds met componisten van over de hele wereld, jong en oud(er). Ruim 100 werken werden voor haar en haar ensembles gecomponeerd en ook uitgevoerd.

docent en directie

Fie Schouten is hoofdvakdocent basklarinet aan het Prins Claus Conservatorium Groningen. Zij doceert naast de basklarinet ook bassethoorn, contrabasklarinet, hedendaage muziekuitvoering, methodiek en zij dirigeert het conservatoriumensemble voor hedendaagse muziek en nodigt vaker componisten uit om met de studenten te werken. Sinds 2017 coordineert zij ook het vak Sustainable Performance, waarin de mentale en fysieke gezondheid van de uitvoerder centraal staat.
Schouten is ook privé docent en was in 2018 jurylid voor de Tera de Marez Oyens (compositie) Prijs tijdens de Gaudeamus Muziekweek.

Wenen @ MdW 2017

prijzen en cd’s

In 2019 kreeg Fie Schouten de 1e Nieuw Geneco Fair Practice Compositieopdracht Award voor haar impact op het Nederlandse muziekleven als inspirator en met aandacht voor de Fair Practice.
Meer over deze award op de website van componistenbond Nieuw Geneco
Acht cd’s produceerde Fie Schouten. Nut [2021] met kamermuziek voor (contra)basklarinet. Monologues 2020 [2021] met solowerken voor basklarinet en bassethoorn. Nature [2020], een kamermuziekcd waarbij componisten zich lieten inspireren door de natuur. Twee cd’s kwamen uit bij nieuwe muzieklabel ATTACCA: Chambery [2018] met kamermuziek voor basklarinet van Tobias Klein en Schouten’s solo cd Ladder of Escape [2014].
Drie eerdere cd’s ‘Of Villages and Spaces’ door KAIDA [2005], ‘Amsterdam, de wereld’ van Trio To be Sung [2007] en ‘Spielzeug’ met bklar, acc, trb [2009] kwamen uit bij Karnatic Lab Records.
Met fluitiste Karina Erhard van KAIDA won zij prijzen op het Internationale Gaudeamus Vertolkersconcours (beste improvisatie), het 13e Internationale Kamermuziekconcours te Illzach (Frankrijk) en de Tera de Marez Oyens Prijs (2001).

Stockhausen

LICHT-BILDER – Stockhausen Hubert Mayer & Fie Schouten

Van 2008 tot 2018 speelde Fie Schouten vele werken van Karlheinz Stockhausen.
Fie speelde reeds ruim 20 keer de solopartij als één van het ‘Clownesk Schwalbenpärchen’ in MICHAELS REISE um die Erde op grote festivals in Europa en in het Lincoln Centre NY – hoofdzakelijke met het Duitse Ensemble musikFabrik en in regie van La Fura dels Baus, maar ook met het ASKO-Schönberg Ensemble, het Parijse Ensemble Le Balcon en de solistenversie met het Utrechtse Ensemble Insomnio.
Ze voerde LICHT-BILDER (SONNTAG aus LICHT) uit in de productie musikFabrik/Oper Köln 2011; MICHAELION (MITTWOCH aus LICHT) tijdens het London 2012 Festival met de Birmingham Opera Company; HARMONIEN (KLANG) oa op de MusikTriennale Köln; BASSETSU TRIO (MITTWOCH aus LICHT)en ROTARY quintet op het Festival d’Automne Paris 2014/2014; BASSETSU solo en TIERKREIS.

andere ensembles en orkesten

Fie Schouten was vaker te gast in Ensemble MusikFabrik, Het Balletorkest, Philharmonie Zuid-Nederland, het Insomnio Ensemble en in het verleden lid van Axyz Ensemble, Ensemble Labyrint van David Dramm, vaste gast in Orkest de Volharding, Gamalan Ensemble Multifoon. Daarnaast speelde ze in Koninklijk Concertgebouw Orkest, Ensemble Modern Orchester, Klangforum Wien, ASKO-Schönberg Ensemble.

studie

Zij studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam waar zij haar diplomaâs Klarinet en Basklarinet behaalde bij Harry Sparnaay, Tom Sieuwerts, Herman Braune. Fie volgde masterclasses Darmstadt-Festival Nieuwe Muziek, Impuls-zomercursus hedendaagse muziek, Pablo Casals Festival. Daar had zij lessen van Ernesto Molinari en Michel Lethiec.
Directielessen had Fie Schouten van Jan Stulen.

Basklarinet Festijn 2014 @ Bimhuis
Sparnaay & Schouten

Overig

Fie Schouten was gedurende drie jaar (2016-2019) adviseur Muziek voor het Amsterdams Fonds voor de Kunst. Ze is sinds 2018 docent Professioneel Schrijven op de Hogeschool van Amsterdam, opleiding HRM.

klarinetten

Fie speelt op Schwenk & Seggelke klarinetten, Buffet basklarinet en bassethoorn, Leblanc contrabasklarinet.
Haar mondstukken zijn gemaakt door Edward Pillinger, rietbinders van Florian Popa en Vandoren en rieten van Vandoren en Schwenk&Seggelke.

Fie Schouten is Buffet Crampon Artist | Vandoren Artist